Μήνυμα συστήματος
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Ξυλεία για Δάπεδα: Τι πρέπει να προσέξετε

Ξυλεία για Δάπεδα: Τι πρέπει να προσέξετε
21/01/2021
Ξυλεία για Δάπεδα: Τι πρέπει να προσέξετε
Ξυλεία για δάπεδα - Να το τολμήσω ή όχι;
Ναι, φυσικά να το τολμήσετε! Όλοι μας εδώ στην είμαστε μεγάλοι θαυμαστές του ξύλου και θέλουμε να το έχουμε στην καθημερινότητά μας, είτε σε κλειστούς είτε σε εξωτερικούς χώρους. Ξέρουμε την ομορφιά που προσφέρει η ομοιομορφία των ξύλινων επίπλων και γενικότερα του περιβάλλοντος, αυτή η ηρεμία και η καλαισθησία που χαρίζει σε έναν χώρο όταν ντύνεται με καλής ποιότητας ξύλο, ειδικά τα δάπεδα. Ξέρουμε όμως και πως όταν θέλουμε να καλύψουμε μια τέτοια εδαφική επιφάνεια -είτε εξωτερική είτε εσωτερική-, τότε οι απαιτήσεις πολλαπλασιάζονται. Η διάβρωση, οι μεταλλάξεις στο ξύλο, η αλλοίωσή του, είναι πάντα προ των πυλών, ειδικά από την στιγμή που βρισκόμαστε σε μια χώρα με έντονες εναλλαγές του καιρού (π.χ. βροχή, ήλιος). Υπάρχει απάντηση σε αυτές τις πολύ δικαιολογημένες ανησυχίες και είναι η εμποτισμένη ξυλεία και πιο συγκεκριμένα, η εμποτισμένη ξυλεία για δάπεδα.

Τι είναι όμως η εμποτισμένη ξυλεία;
 
"Το ξύλο είναι ένα ανανεώσιμο και φυσικό υλικό, το οποίο είναι συνεχώς διαθέσιμο, χάρη στην αειφόρο διαχείριση των δασών. Είναι όμως κι ευαίσθητο."
 
Όπως είπαμε, το ξύλο είναι ένα υλικό με αρκετές ιδιαιτερότητες και πολλές απαιτήσεις. Είναι εύφλεκτο, διαβρώνεται ανάλογα με τον καιρό (ήλιος - αέρας - βροχή), διογκώνεται ή συρρικνώνεται ανάλογα με την υγρασία, ενώ σαπίζει και γίνεται τροφή για πολλούς μικροοργανισμούς. Η διαδικασία που ακολουθούμε για να ξεπεράσουμε αυτά τα μειονεκτήματα, είναι ο εμποτισμός του ξύλου και μάλιστα είμαστε εξειδικευμένοι σε αυτό. (Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον εμποτισμό του ξύλου εδώ) κι έτσι με την εμποτισμένη ξυλεία για δάπεδα, τα μεγάλα αυτά εμπόδια ξεπερνώνται.

Γιατί να προτιμήσετε την εμποτισμένη ξυλεία για τα δάπεδά σας
Η εμποτισμένη ξυλεία λοιπόν, προστατεύει το ξύλο και μετατρέπεται σε must επιλογή για τα δάπεδά σας γιατί:
 
  1. Ο χρόνος είναι χρήμα: Η διάρκεια ζωής του ξύλου πολλαπλασιάζεται, καθώς οι ξύλινες κατασκευές με εμποτισμό προσδίδουν 5πλάσιο χρόνο ζωής.
  2. Νο.1 Προστασία: Το ξύλο είναι ένα από τα πιο εύφλεκτα υλικά και ζούμε σε μια χώρα όπου οι πυρκαγιές είναι ένας εξαιρετικά πιθανός κι επικίνδυνος εχθρός. Η προστασία όλων και η πρόληψη είναι προτεραιότητα και με τον εμποτισμό το ξύλο πλέον παύει να είναι τόσο εύφλεκτο.
  3. Το δάπεδο γίνεται μια σταθερή... σταθερά: Το ξύλο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον του, που σημαίνει ότι είτε διογκώνεται είτε συρρικνώνεται ανάλογα με τις συνθήκες. Με την εμποτισμένη ξυλεία όμως οι διαστάσεις του δαπέδου είναι σταθερές και δεν αλλάζουν ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία, οπότε γίνεται αυτόματα πολύ πιο σταθερό, στέρεο και καθόλου επικίνδυνο.
  4. Η ποιότητα παραμένει τοπ: Σε ένα τόσο αλληλεξαρτώμενο υλικό όπως το ξύλο, η ποιότητά του μπορεί να χαθεί πολύ εύκολα με την πάροδο του χρόνου. Με τον εμποτισμό, η άριστη ποιότητα του πατώματος παραμένει αναλλοίωτη γιατί δεν επηρεάζεται πλέον άμεσα από το περιβάλλον (βροχή, χιόνι, ήλιος, αέρας).
  5. Δεν θα σας φάει το σαράκι... Σάπισμα και μούχλα τέλος! Το δάπεδο με εμποτισμένη ξυλεία είναι προστατευμένο από μύκητες, βακτήρια, ξυλοφάγα έντομα (τερμίτες, σαράκι κ.α.) -ακόμα και θαλάσσια- και από άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς που βρίσκουν το ξύλο ως το βασικό τους θρεπτικό υλικό. Τι σημαίνει αυτό; Το σάπισμα είναι πλέον παρελθόν και η υγεία παίρνει προτεραιότητα.
  6. Εφαρμογές... μέσα-έξω! Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που η εμποτισμένη ξυλεία δαπέδων προσφέρει μέγιστη ποιότητα, όπως σε πέργκολες, καθιστικά χώρου, πατώματα εσωτερικού και φυσικά κατεξοχήν εφαρμογές σε πατώματα εξωτερικού χώρου, μιας και είναι ιδανικό για εφαρμογές σε εξωτερικές συνθήκες. Είτε είστε στον κήπο, είτε κοντά στην θάλασσα, είτε μέσα στο σπίτι, το εμποτισμένο δάπεδο έχει εφαρμογή μέσα ή πάνω στο έδαφος και μπορεί άφοβα να έρχεται σε επαφή με το νερό χωρίς να διαβρώνεται.
  7. Κάν' το μόνος σου: Μπορείτε να βρείτε εμποτισμένες ξύλινες σανίδες και τάβλες, με λεία υφή ή με αυλακώσεις, και να τις προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες, σε κήπο στην πόλη ή κοντά στη θάλασσα, και να φτιάξετε τον χώρο σας έτσι όπως ακριβώς εσείς θέλετε, χωρίς να σας φοβίζει ο καιρός. Έχοντας αφήσει τις ανησυχίες στην άκρη, αφήστε τη δημιουργικότητά σας να καλπάσει και απολαύστε το αποτέλεσμα!