Ερωταπαντήσεις για αρχάριους

 • Έχω υγρασίες στο ταβάνι. Υπάρχει περίπτωση να προέρχονται από άλλα αίτια εκτός από τη βροχή;

Υπάρχει. Μπορεί να προέρχονται από εσωτερικές συμπυκνώσεις υδρατμών. Τέτοια φαινόμενα συναντιούνται όχι σπάνια. Αν αυτή η αιτία, το σύμπτωμα θα είναι νοτισμένες επιφάνειες που καλύπτονται με μαυροπράσινη μούχλα. Αν η υγρασία προέρχεται από τη διεισδύουσα βροχή, τότε θα υπάρχουν κηλίδες υγρασίας με λευκή σκόνη (άλατα) στα άκρα τους και τα χρώματα θα έχουν τάση προς αποκόλληση.

Συμπερασματικά:

 1. Μαυροπράσινη μούχλα = Συμπύκνωση υδρατμών

 2. Λευκή μούχλα = Υγρασία που έρχεται απέξω

 • Τι να προτιμήσω για τη στεγανοποίηση της ταράτσας μου; Επαλειφόμενο υλικό ή κάποιο ασφαλτόπανο;

Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες οι οποίοι είναι:

 1. από το πρόβλημα που παρουσιάζεται

 2. από το εάν η επιφάνεια της είναι καθαρή από αντικείμενα(ντεπόζιτα)

 3. από τη χρήση της ταράτσας

 4. από τα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε

 • Υπάρχουν υλικά που μπορώ να τα εφαρμόσω μόνος μου;

Βεβαίως. Υπάρχουν αρκετά επαλειφόμενα υλικά που αν πιάνουν τα χέρια σας και είστε λίγο προσεκτικοί, μπορείτε να κάνετε εξαιρετική δουλειά.

 • Σε κάποιο σημείο έχω νερά που λιμνάζουν. Τι να κάνω;

Αυτό είναι πρόβλημα. Θέλουμε το νερό να ακολουθεί τις κλίσεις και να απορρέει προς τις

υδροροές. Η συσσώρευση νερού είναι εν δυνάμει πρόβλημα για το μέλλον. Οπότε, η άμεση λύση του προβλήματος είναι η καλύτερη λύση.

Αν είναι αδύνατον να γίνει αυτό , τότε προτιμήστε επαλλειπτικό ή ασφαλτόπανο που θα έχουν μεγαλύτερη αντοχή στη μικρή υδροστατική πίεση.

 • Τι είδους ασφαλτόπανο να επιλέξω;

Ανάλογα το μέγεθος του προβλήματος που θέλουμε να επιλύσουμε την τοποθεσία και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής επιλέγουμε το ανάλογο ασφαλτόπανο. Σαν ελάχιστες απαιτήσεις θα πρότεινα ένα ασφαλτόπανο με ψηφίδα, βάρους τουλάχιστον 4,5 kg/m2 και αντοχής σε χαμηλές θερμοκρασίες τουλάχιστον -5oC.

 • Τι να προτιμήσω; Ασφαλτόπανο με επικάλυψη αλουμινίου ή ψηφίδας;

Θα προτείναμε να προτιμήσετε την ψηφίδα. Το αλουμίνιο χρειάζεται πολύ καλές κλίσεις που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πουθενά, είναι λιγότερο βατό από τη ψηφίδα και δεν πρέπει να τοποθετείτε σε παραθαλάσσιες περιοχές.

 • Είναι βατά τα ασφαλτόπανα;

Είναι μερικώς βατά. Επιτρέπεται να γίνονται συνήθεις εργασίες συντήρησης αλλά πάντα με τη δέουσα προσοχή. Όλα τα στεγανοποιητικά υλικά είναι εύκαμπτα και συνεπώς μη αρκούντως βατά.Σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δώμα σαν roof garden χωρίς πρόσθετη επικάλυψη προστασίας.

 • Να βάλω μονή ή διπλή στρώση;

Εάν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν, τότε απαρέγκλιτα να προτιμήσετε τη διπλή στρώση. Πάντοτε η μονή στρώσει ενέχει σοβαρό κίνδυνο ατελειών.

 • Πολλοί προτείνουν σωλήνες εξαερισμού. Κάνουν δουλειά;

Οι εξαεριστήρες ή εξατμιστήρες μονώσεων έχουν νόημα μόνο εάν συνδυασθούν με μία στρώση διάχυσης υδρατμών, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των υδρατμών που απάγονται μέσω του δώματος. Αλλιώς πετάμε τα λεφτά μας.

 • Πόσα χρόνια μπορεί να κρατήσει ένα ασφαλτόπανο ή ένα επαλλειπτικό;

Όλα εξαρτιούνται από την ποιότητα του εκάστοτε υλικού. Ωστόσο, πολύ μεγάλη σημασία παίζει και η σωστή τοποθέτηση.