Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων

Ενεργειακή Αναβάθμιση

Με τον όρο ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων εννοούμε τις πράξεις και τις ενέργειες που γίνονται σε αυτό με σκοπό τη μείωση των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων για θέρμανση και ψύξη.

Τα στάδια μιας ενεργειακής αναβάθμισης είναι τα ακόλουθα :

  • Αποτύπωση κτιρίου
  • Ενεργειακή μελέτη του κτιρίου
  • Κοστολόγηση των ενεργειακών επεμβάσεων
  • Υλοποίηση ενεργειακής αναβάθμισης
  • Έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού για το κτίριο

Ενεργειακή Αναβάθμιση

 
Ενεργειακές επεμβάσεις

1. Εξωτερική θερμομόνωση τοίχων

Το μεγαλύτερο μέρος κατανάλωσης ενέργειας σε μία ελληνική κατοικία αφορά τη θέρμανση και την ψύξη, κι αν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμη και τα κτίρια που χτίστηκαν μετά το 1980 είναι κατά κανόνα πλημμελώς θερμομονωμένα, τότε η σημασία της θερμομόνωσης γίνεται προφανής.
Οι τοίχοι, οι κολώνες και τα τοιχία αποτελούν δομικά στοιχεία που καθορίζουν τις θερμικές ανάγκες ενός κτιρίου, η ολοκληρωμένη θερμομόνωση των οποίων συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Η χρήση ολοκληρωμένων λύσεων θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος αποτελεί ουσιαστική δράση για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, ανάλογα με το κτίριο και τη περιοχή στην οποία βρίσκεται, ως και 55%. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

2. Μόνωση ταράτσας

Η θερμομόνωση της οροφής αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα κτίριο. Το δώμα αποτελεί το πιο ευπαθές δομικό στοιχείο σε ένα κτίριο. Καταπονείται από τον ήλιο, τον άνεμο, τη βροχή και το χιόνι. Υπάρχουν σήμερα εξαιρετικές λύσεις θερμομόνωσης των δωμάτων που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη και ανακουφίζουν τους κατοίκους από την υπερθέμανση το καλοκαίρι και τις χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Επίσης, η πλήρης μόνωση της ταράτσα (θερμομόνωση - στεγανοποίηση) την προστατεύσει από τη διάβρωση και τις καιρικές μεταβολές που σταδιακά την αποσαθρώνουν. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

3. Αντικατάσταση κουφωμάτων

Μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση για την αναβάθμιση των κτιρίων, αποτελεί η αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων τους (με κακή αεροστεγανότητα και τους μονούς υαλοπίνακες τους) με σύγχρονα, ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα με πιστοποιημένες ιδιότητες. Η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται με την αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα εξαρτάται από τη χρήση του κτιρίου, τα αρχιτοκτενικά του χαρακτηριστικά και το κλίμα της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με μονούς υαλοπίνακες, με νέα, τα οποία διαθέτουν διπλούς υαλοπίνακες και θερμομονωτικό πλαίσιο οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας που ανέρχεται σε ποσοστό από 20 έως 25%, ενώ η βελτίωση της θερμικής άνεσης είναι, χειμώνα – καλοκαίρι εντυπωσιακή, εξαφανίζοντας το χειμώνα φαινόμενα συμπύκνωσης υδρατμών στα παράθυρα και μειώνοντας  την υπερθέρμανση του χώρου το καλοκαίρι.

4. Αναβάθμιση θέρμανσης

Μία από τις σημαντικές ενεργειακές επεμβάσεις σε κτίρια είναι η αναβάθμιση των θερμικών συστημάτων τους ανεξάρτητα αν αυτά είναι κεντρικά ή αυτόνομα. Τα παλιότερα συστήματα αυτά είναι ενεργοβόρα και για αυτό πρέπει να αντικατασταθούν με συστήματα νέας γενιάς, με πιστοποιημένες ιδιότητες σύμφωνα με μελέτη μηχανικού, ώστε να μην καταναλώνουν άσκοπα ενέργεια.